Esittely

Mikä ihmeen Squat Dena?

Epilässä sijaitseva Squat Dena on epäkaupalliseen ja kaikille avoimeen toimintaan tarkoitettu tila.

Squat on lontoota ja tarkoittaa vallattua taloa. Dena on manselainen erisnimi. Squat Dena, tai tuttavallisemmin vain “Dena”, on vallattu talo Tampereen Epilässä, tarkemmin osoitteessa Pispalan Valtatie 138. Talossa on kolme kerrosta ja sen seinät ovat keltaiset ja katto vihreä ja aika usein sen ovet ovat päivisin/iltaisin auki vierailijoille.

Hetkinen! Mitä tarkoittaa vallattu talo?

Vallattu talo tarkoittaa taloa, joka on otettu käyttöön omin luvin. Squat Denaa ei niinkään olla “vallattu” siinä mielessä, että sinne oltaisiin asetettu jokin uusi “valta”, sillä Denan toimintaan liittyy paljon ns. vallattomia aatteita. Osuvammin Squat Denaa voisi luonnehtia sanalla talonvapautus; talo on vapautettu kapitalismin ikeestä ja palautettu luonnolliseen olotilaansa vapaana tilana vapaiden ihmisten käyttössä.

Konkreettisimmillaan talonvapautus tarkoittaa Denan kohdalla sitä, että tyhjillään tönöttävän talon kahlituista ovista poistettiin lukot ruuvimeisselin ja rautasahan hienovaraisella avustuksella, ja sen jälkeen taloa on käytetty yhteisölliseen toimintaan yhteisön omien mieltymysten mukaan.

Squat Dena on siis yhteisöllinen projekti. Tämä tarkoittaa sitä, että projekti ei ole kenenkään yksittäisen henkilön tai suljetun ryhmän hallitsema juttu. Taloon on avoin sisäänpääsy kaikille, myös sinulle(!), ja talon asioista päätetään avoimissa talokokouksissa, joihin voi osallistua kuka tahansa.

Mitä Denalla tehdään?

Denalla on tähän mennessä järjestetty mm. kielikursseja, käytännön työpajoja, keikkoja, solidaarisuustapahtumia, kansankeittiötä, elokuvailtoja, tapaamisia, kokouksia.

Kuka Denalla järjestää ohjelmaa?

Sinä! Squat dena on avoin kaikelle toiminnalle, mikä kunnioittaa talon periaatteita. Jos haluat järjestää ohjelmaa Denalla, tule talokokoukseen tai lähetä sähköpostia osoitteeseen squatdena@riseup.net